Щодо недопущення занесення на територію Миколаївської області збудника африканської чуми свиней
Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про наступне. З метою забезпечення епізоотичного благополуччя та запобігання розповсюдження інфекційних захворювань диких та свійських тварин, особливо занесення збудника вірусу африканської чуми свиней (далі – АЧС), усі господарства незалежно від форми власності, що займаються вирощуванням та розведенням свиней, зобов’язані дотримуватися профілактичних заходів щодо недопущення захворювання свиней на АЧС у відповідності до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 березня 2017 року № 111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 року за № 432/30300. Насамперед, одним із головних заходів з профілактики та попередження занесення збудника АЧС є дотримання вимог закритого режиму роботи господарства, саме: - огородження території виробничої зони суцільною огорожею по всьому периметру, що унеможливить проникнення диких та безпритульних тварин; - заборона відвідування господарства сторонніх осіб, а також в’їзду транспортних засобів, не пов’язаних з обслуговуванням; Голові Арбузинської районної ради В. КОШЕТАР 2 - облаштування постійно діючого дезінфекційного бар’єру (дезінфекційного блоку) для руху транспорту, ветсанпропускнику для входу до виробничої зони господарства та оснащення дезкилимками/дезванночками ізольованих приміщень (секцій), складів комбікормів, кормокухонь, ветеринарно-санітарних об’єктів; - проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації приміщень, обладнання та інвентарю; використання виключно внутрішньогосподарського транспорту та запровадження розділу транспортних шляхів на території господарства на «чисті» (підвезення кормів, тварин) та «брудні» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою) з метою уникнення їх перетинання; - контроль обслуговуючого персоналу (реєстрація всіх візитів та зведення їх до мінімуму, профілактичні медичні огляди) та забезпечення подвійним комплектом спецодягу та взуття з його централізованим знезараженням та пранням; - вжиття заходів щодо унеможливлення контактування працівників господарства з домашніми та (або) дикими свинями; - заборона занесення продуктів тваринного походження на територію виробничої зони господарства; - своєчасне застосування профілактичних ветеринарно-санітарних заходів щодо здоров’я тварин; - утримання свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами; - використання у господарстві знезаражених кормів та кормових добавок для годівлі свиней, що підтверджується фактично чи документально; - забезпечення вивозу трупів і боєнських відходів для утилізації/видалення спецавтотранспортом, який регулярно піддають дезінфекції. Як вберегти свиней від АЧС в індивідуальних господарствах населення? З цією метою власникам тварин необхідно: - утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях; - не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани; не використовувати харчові відходи для годівлі тварин; - не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми; - проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання; - регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині; - обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням; - постійно вести боротьбу з гризунами; - забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицин; 3 - не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами; - не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження; - не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках; - періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині; трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно чинного законодаства; - не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней; реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарносанітарної експертизи. Крім того, необхідно виконувати вимоги державних ветеринарних інспекторів та ветеринарних лікарів щодо здійснення протиепізоотичних заходів та заходів карантину тварин. Перед переміщенням тварин обов’язково отримати від державного ветеринарного інспектора дозвіл на їх переміщення. У разі раптової загибелі тварин, підозри на захворювання або виявлення хвороби, або поведінку тварин, яка їм невластива, негайно інформувати державного ветеринарного інспектора, ветеринарного лікаря або посадових осіб державних органів ветеринарної медицини про такі випадки.